Rozwój płodu dziecka

Właściwy przebieg ciąży ma istotne znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu. W tym czasie kształtują się bowiem wszystkie najważniejsze układy umożliwiające właściwe funkcjonowanie oraz wzrost małego organizmu. Ważne jest zatem to, aby każda kobieta ciężarna prawidłowo się odżywiała. Jej dieta powinna być zróżnicowana oraz bogata w cenne dla zdrowia witaminy i minerały.

Bogactwo witamin i minerałów a dobre zdrowie ciężarnej kobiety i dziecka

Jadłospis bogaty w witaminy i minerały stanowi istotne wsparcie dla prawidłowego rozwoju dziecka. Te istotne składniki pozwalają każdemu młodemu organizmowi lepiej się rozwijać. W diecie każdej przyszłej mamy nie powinno zatem zabraknąć:

-świeżych warzyw oraz owoców – które to są bogactwem wielu witamin, potasu, błonnika oraz żelaza,

– produktów zbożowych – które to są źródłem błonnika, węglowodanów, magnezu,cynku oraz witamin z grupy B,

– nabiału – w produktach takich jak: kefir, jogurty, mleka oraz sery twarogowe znajduje się białko, fosfor, wapń oraz witaminy B i D.

W okresie ciąży ważne jest także dostarczanie do organizmu produktów zawierających kwasy tłuszczowe omega-3 DHA. Ich rola jest ogromna.

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do prawidłowego rozwoju siatkówki. Wpływają one na ostrość widzenia malucha. Zapewniają także właściwe funkcjonowanie mózgu.

Nie wskazane jest natomiast częste picie kawy oraz alkoholu. Nadmiar kofeiny może bowiem przyczyną wielu wad wrodzonych u dziecka. Natomiast alkohol może wpłynąć na opóźnienie rozwoju oraz doprowadzić do uszkodzeń ośrodkowego układu nerwowego.

Witamina D w ciąży a prawidłowy rozwój dziecka

Zażywanie witaminy w okresie ciąży jest bardzo ważne. Wraz z kwasem foliowym oraz żelazem stanowi ona najważniejszy składnik wpływający na prawidłowy rozwój dziecka.

Witamina D zapewnia prawidłowe funkcjonowanie poszczególnych narządów i tkanek oraz odpowiada za prawidłowy wzrost i budowę kości. Ponadto:

– wpływa korzystnie na przewodzenie impulsów nerwowych,
– wpływa korzystnie na kondycję mięśni,
– reguluje czynność układu odpornościowego,
– pomaga utrzymać dobry słuch,
– decyduje o prawidłowym stanie kosteczek ucha wewnętrznego.

Niedobór witaminy D może objawić się u ciężarnej kobiety wystąpieniem cukrzycy ciążowej, stanem przedrzucawkowym oraz bakteryjnym zapaleniem pochwy. A noworodki mogą być obciążone ryzykiem drgawkami oraz ryzykiem nieprawidłowości w budowie układu kostnego. W późniejszym wieku dziecko może być być narażone na:

– defekty szkliwa zębów,
– zmniejszoną masę kostną,
– krzywicę,
– astmę.

Aby temu zapobiec każda kobieta ciężarna powinna spożywać produkty bogate w witaminę. Jej źródłem są: tłuste ryby, tran, żółtka jaj, grzyb, margaryny oraz niektóre produkty zbożowe.

Dobrym pomysłem jest zażywanie suplementu MamaDHA Premium+, który to jest bogactwem wielu cennych witamin, minerałów oraz składników wspierających organizm każdej kobiety ciężarnej i karmiącej. Regularne zażywanie tego preparatu zapewnia on prawidłowy rozwój płodu, a w przyszłości dobre zdrowie dziecka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here