imbir
Photo by Couleur/ Pixabay

Imbir to znana roślina, którą dostaniemy w każdym warzywniaku. Od lat ludzie stosują wiele roślin w kuchni oraz w medycynie. Właściwości lecznicze niektórych roślin są znane od wieków i choć farmacja rozwinęła się bardzo przez te lata i mamy leki na większość chorób, nadal chętnie korzystamy z ziołolecznictwa. W artykule tym omówimy właściwości imbiru. Jest to popularny domowy środek na nudności, ból brzucha i inne problemy zdrowotne. 

Imbir – co to za roślina?

Jest to bylina należąca do rodziny imbirowatych, obejmująca ponad 140 gatunków. Imbir lekarski (Zingiber officinale Rosc.) jest stosowany w kuchni, medycynie i kosmetologii. Powszechnie wykorzystuje się korzeń imbiru. Może być używany świeży lub w formie suszonej, sproszkowanej. 

Cenne składniki

Imbir zawiera szereg cennych składników, które mają doskonały wpływ na nasz organizm. 

Przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze zawarte w imbirze mogą pomóc w zapobieganiu lub leczeniu zapalenia stawów oraz różnych infekcji.

Imbir – korzyści zdrowotne

Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, które mają dobroczynny wpływ na niektóre dolegliwości, dlatego znalazł szerokie zastosowanie w lecznictwie. 

Na dobre trawienie

Poprawia działanie soków trawiennych, dzięki czemu trawienie jest przyspieszone. Badania wykazały również, że zmniejsza on wytwarzanie gazów, które tworzą się podczas trawienia. Imbir także zwiększa perystaltykę jelit, ułatwiając wypróżnianie. 

imbir
Photo jmexclusives/ Pixabay

Łagodzi nudności

Badania udowodniły, że imbir zapobiega nudnością i mdłościom. Dlatego można go stosować na przykład w czasie chemioterapii. Można pić również napar z imbiru lub herbatę z imbirem, aby zapobiec wymiotom i mdłościom w ciąży. 

Imbir łagodzi objawy grypy i przeziębienia

Powszechnie stosuje się go w leczeniu przeziębienia i grypy. Najlepsze właściwości przeciwzapalne i przeciwgorączkowe ma świeży korzeń imbiru. Wystarczy pokroić go w małe kawałeczki i zalać wodą. Po około pół godzinie można wypić powstały napar.

Uśmierza ból

Napar ze świeżego imbiru zmniejsza również ból mięśni wywołany na przykład intensywnym wysiłkiem. Może również zmniejszyć bóle miesiączkowe. 

ból
Photo JerzyGórecki/ ixabay

Imbir zmniejsza stan zapalny 

Dzięki właściwościom fitochemicznym imbir może zmniejszyć stany zapalne różnego pochodzenia. 

Wspomaga układ krążenia

Wykazano również, że wspomaga dobrą pracę serca, zmniejsza ryzyko wystąpienia skrzepów, a także reguluje ciśnienie. 

Chroni przed nowotworami

Nie dostarcza białka ani innych składników odżywczych, ale jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Badania wykazały, że z tego powodu imbir może redukować stres oksydacyjny, który występuje, gdy w organizmie znajduje się dużo wolnych rodników.

Organizm musi pozbyć się wolnych rodników, aby zapobiec powodowaniu przez nie uszkodzeń komórek, które mogą prowadzić do szeregu chorób, w tym raka. Dietetyczne przeciwutleniacze pomagają organizmowi pozbyć się wolnych rodników.

Odżywianie

Imbir jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, ale nie dostarcza wielu witamin, minerałów. Jest również małokaloryczny. Jednak jest doskonałym dodatkiem do potraw, nadając im ostrzejszy, trochę pikantny smak.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here