Mózg to główny punkt dowodzenia Twoim ciałem. Odpowiada za kluczowe funkcje organizmu, na przykład bicie serca, oddychanie, poruszanie się, uczucia, mowę. Dlatego należy o niego dbać, aby zachować go w jak najlepszej kondycji przez długi czas.
Jedzenie, które spożywasz, także może usprawnić jego pracę. Jaka jest więc odpowiednia dieta dla mózgu? Czytaj dalej.
Pokarmy dla dobrej kondycji mózgu
Jest wiele pokarmów, które dzięki zawartym składnikom, takim jak witaminy i mikroelementy poprawiają na przykład ukrwienie mózgu, przez co pracuje on wydajniej. Oto lista 8 wybranych produktów, które wspomogą pracę tego jakże cennego organu.
Tłuste ryby dobre na mózg
Myśląc o diecie odpowiedniej dla mózgu, dla wielu z nas jest jasne, że dobrym pokarmem są tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, pstrąg. Są one źródłem kwasu omega-3, bardzo ważnego dla rozwoju mózgu.
Ponad połowa naszego mózgu to tłuszcz, w tym cenny tłuszcze omega-3. Tłuste ryby znane są z dużej zawartości kwasów omega-3, dlatego warto jeść, aby zachować sprawny mózg i dobrą pamięć.
Kwasy omega-3 ponadto mogą zahamować upośledzenie umysłowe powiązane z wiekiem i pomóc w przeciwdziałaniu chorobie Alzheimera.
Kawa
Jeśli kawa jest głównym napojem Twojego poranka, z przyjemnością usłyszysz, że jest dla Ciebie dobra. Dwa główne komponenty kawy – kofeina i przeciwutleniacze – przynoszą korzyści mózgowi.
Kofeina poprawia mózg, poprzez:
Utrzymanie czujności – kofeina utrzymuje czujność mózgu poprzez hamowanie adenozyny, która powoduje senność.
Poprawę humoru – kofeina podnosi poziom serotoniny, która poprawia nasz humor.
Lepszą koncentrację – badania wykazały, kawa pomaga wykonywać nam zadania, wymagające większego skupienia.
Mózg poprawią również jagody
Jagody gwarantują wiele korzyści zdrowotnych, w tym również dla mózgu. Jagody dostarczają antocyjanów, grupy związków roślinnych o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.
Przeciwutleniacze zmniejszają stres oksydacyjny, a także stany zapalne, które mogą odpowiadać za starzenie się mózgu i jego gorszą funkcjonalność. Jagody poprawiają również pamięć krótkotrwałą.
Kurkuma
Ta ciemnożółta przyprawa jest głównym elementem curry i ma wiele zalet dla mózgu. Kurkumina, aktywny składnik kurkumy, dostawać się do mózgu z krwią, a tym samym usprawnia jego działanie. Kurkumina to mocny przeciwutleniacz i związek przeciwzapalny, który wiąże się z korzyściami dla mózgu, takimi jak:
Pozytywnie wpływa na pamięć – poprawia pamięć u osób z chorobą Alzheimera. Może również pomóc pozbyć się blaszek amyloidowych, które są charakterystyczne dla choroby.
Łagodzi depresję – zwiększa poziom serotoniny i dopaminy, które poprawiają nastrój.
Wspomaga rozwój komórek mózgu – kurkumina potęguje neurotroficzny czynnik pochodzenia mózgowego, rodzaj hormonu wzrostu jego komórek.
Brokuły na sprawny mózg
Brokuły są nafaszerowane związkami roślinnymi, które korzystnie działają na nasz mózg. Zawierają przeciwutleniacze i witaminę K, która zapewnia 100% zapotrzebowania dziennego. Witamina ta wpływa na pamięć, co potwierdziły badania.
Nasiona dyni
Pestki dyni mają przeciwutleniacze, które chronią organizm i mózg przed wolnymi rodnikami. Są również bardzo dobrym źródłem magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Każdy z tych składników odżywczych jest znaczący dla zdrowia mózgu:
Cynk – ma kluczowe znaczenie dla nerwów w mózgu. Niedobór cynku jest powiązany z wieloma schorzeniami neurologicznymi, w tym chorobą Alzheimera, depresją i chorobą Parkinsona.
Magnez – jest niezbędny do uczenia się i zapamiętywania. Niski poziom magnezu wpływa na wystąpienie chorób takich jak migrena, padaczka, depresja.
Miedź – Twój mózg wykorzystuje miedź do kontroli sygnałów nerwowych. Kiedy mamy niedobór miedzi, istnieje większe ryzyko choroby Alzheimera.
Żelazo – niedobór żelaza często wyróżnia się mgłą mózgową i wadami funkcji mózgu.
Gorzka czekolada
Ciemna czekolada i kakao w proszku posiadają składniki aktywizujące mózg, takie jak flawonoidy, kofeina i przeciwutleniacze.
Flawonoidy akumulują się w obszarach mózgu, które wpływają na uczenie i zapamiętywanie.
Orzechy na zdrowy mózg
Badania wykazały, że jedzenie orzechów poprawia zdrowie serca, a także mózgu. Znane są z doskonałego wpływu na uczenie się i zapamiętywanie, zwłaszcza orzechy włoskie. Zawierają również ważne kwasy omega-3.