cholesterol
Photo Fabricio Macedo FGMsp / Pixabay

Cholesterol jest wytwarzany przez organizm, ale również dostarczamy go wraz z pożywieniem. Dzielimy go na dobry (HDL) i zły (LDL). Jest niezbędną substancją do prawidłowego działania organizmu, ale jeśli jego normy są bardzo przekroczone, staje się wrogiem naszego zdrowia. 

Cholesterol pełni ważne funkcje w organizmie, między innymi pomaga w trawieniu pokarmów, czy produkcji hormonów. Przyjrzyjmy mu się bliżej. 

Czym jest cholesterol?

Cholesterol to substancja lipidowa. Oznaczamy jego poziom z próbki krwi. Całkowity cholesterol dzieli się na dwie frakcje – cholesterol LDL i HDL. Różni się on gęstością lipoprotein. 

Cztery główne funkcje cholesterolu to:

  • jest budulcem ścian komórkowych
  • tworzy kwasy żółciowe, które odgrywają kluczową rolę w trawieniu
  • przyczynia się  do produkcji witaminy D
  • jest potrzebny w produkcji niektórych hormonów
tłuste jedzenie
Photo guvo59/ pixabay

Wysoki cholesterol – przyczyny

Wysoki poziom cholesterolu jest ważnym czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia  choroby niedokrwiennej serca i zawału. Gromadzenie się cholesterolu w żyłach powoduje ich stopniowe zwężanie. Jeśli gromadzi się go dużo, mamy do czynienia z miażdżycą. W tętnicach tworzą się blaszki, które powodują, że krew ma ograniczony przepływ. 

Zmniejszenie ilości spożywanych tłuszczów pozwoli na kontrolę poziomu cholesterolu. Jest on obecny w mięsie, serze, czekoladzie, produktach mlecznych, wypiekach i potrawach smażonych na głębokim tłuszczu. 

Nadwaga także prowadzi do podwyższonych wartości LDL we krwi. Wpływ na to ma również genetyka Do innych czynników, które mają wpływ na podwyższenie cholesterolu, należą:

  • cukrzyca
  • choroby nerek i wątroby
  • zespół policystycznych jajników
  • choroby tarczycy
  • ciąża
  • zwiększony poziom żeńskich hormonów
  • niedobór miedzi w organizmie

Objawy podwyższonego cholesterolu

Wysoki cholesterol nie daje objawów, a jest on wykrywany na przykład przy okazji rutynowych badań krwi. Warto takie badania wykonywać minimum raz w roku, ponieważ osoba, która z wysokim cholesterolem ma większe szanse na wystąpienie zawału serca. Badania pozwolą zmniejszyć ryzyko. 

Cholesterol w żywności

Ciekawostką może być fakt, że nie wszystko, co tłuste podwyższa cholesterol, a może go nawet obniżyć. Przykładem jest łosoś – tłusta ryba, która doskonale radzi sobie z obniżaniem poziomu cholesterolu. Ponadto produktami, u których naukowo potwierdzono wpływ na obniżenie cholesterolu, są:

  • owies
  • jęczmień
  • fasola
  • bakłażan
  • orzechy
  • olej roślinny
  • owoce (głównie jabłka, winogrona, truskawki i cytrusy)
  • soja
  • tłuste ryby (szczególnie łosoś, tuńczyk i sardynki)
  • pokarmy bogate w błonnik

Dodanie ich do diety może pomóc w kontrolowaniu poziomu cholesterolu.

owies
Photo Hans Braxmeier/ Pixabay

Istnieją także produkty, których powinny unikać osoby, mające wysoki poziom cholesterolu. Są to na przykład: 

  • czerwone mięso
  • tłusty nabiał
  • margaryna
  • wypieki
  • oleje

Jaka jest norma cholesterolu?

Poziom cholesterolu bada się z krwi za pomocą lipidogramu. Badanie to pokaże nam, ile jest poszczególnych frakcji substancji tłuszczowych. W skład lipidogramu wchodzi badanie stężenia cholesterolu:

  • całkowitego
  • LDL
  • HDL
  • badanie trójglicerydów

Niebezpieczny dla zdrowia jest cholesterol LDL (tzw. zły cholesterol) oraz trójglicerydy, których wysoki poziom zwiększa ryzyko chorób układu krążenia.

Cholesterol całkowity – powinien być mniejszy niż 190 mg/dl.  Natomiast jeśli chodzi o poszczególne frakcje, przedstawia się to tak:

LDL -nie powinien przekraczać 120 mg/l, a HDL powinien mieć maksymalną wartość 47 mg/l. Najwyższa wartość trójglicerydów to 150 mg/l. 

Wysoki cholesterol – jak zapobiegać?

Aby obniżyć poziom cholesterolu lub zachować go w dobrych granicach, wystarczy wdrożyć przede wszystkim odpowiedni tryb życia, który obejmuje:

  • dietę dobrą dla serca
  • rzucenie palenia
  • regularna aktywność fizyczną
  • dbałość o odpowiednią masę ciała
rzucenie palenia
Photo Martin Büdenbender / pixabay

Wśród czynników, które mogą zwiększać ryzyko wysokiego cholesterolu, są:

  • genetyka
  • niektóre schorzenia, na przykład nerek
  • częste stany zapalne.

Wysoki cholesterol – leczenie

Istnieje wiele sposobów leczenia wysokiego poziomu cholesterolu. Są to przeważnie leki, obniżające jego poziom, ale także zastosowanie odpowiedniej diety. Głównymi lekami, które obniżają poziom cholesterolu, są statyny, takie jak:

  • atorwastyna (Atorvox, Sortis)
  • lowastatyna (Liprox)
  • simwastatyna (Vasilip, Simvasterol)
  • prawastatyna (Pravator)

Podsumowując, wysoki cholesterol może być przyczyną powstania problemów ze strony układu krążenia. Co ważne, nie daje on objawów, a wykrywany jest przy okazji rutynowych badań. Dlatego tak ważne jest badanie się choć raz do roku profilaktycznie. Stosując po pierwsze odpowiednią dietę oraz zwiększając aktywność fizyczną, łatwo możemy sobie poradzić z nadwyżką cholesterolu. Po drugie lekarz może nam przepisać odpowiednie leki, które pozwolą nam cholesterol utrzymać w odpowiednich ryzach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here