Dieta a sport

Dieta, czyli odpowiedni sposób odżywiania się to ważny aspekt życia każdego z nas, a szczególnie jest to istotny aspekt dla osoby, która jest bardzo aktywna fizycznie. W przypadku osób, które intensywnie trenują ważne, aby dieta była rzeczywiście bardzo odżywcza i aby była w stanie dostarczyć organizmowi wszelkich niezbędnych mikro i makro składników. W tym kontekście warto również pamiętać o tym, że istnieje duża zależność pomiędzy odpowiednią dietą, a wynikami, jakie możemy osiągać w danej dyscyplinie. Potwierdza się to chociażby poprzez fakt, że białko, które powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi, jest podstawowym budulcem mięśni.

Co tak naprawdę powinno znaleźć się w diecie sportowca?

Jak już zostało wcześniej wspomniane, odpowiednia dieta przede wszystkim powinna być dietą odżywczą, a więc zbilansowaną i zróżnicowaną. Taką, która będzie w stanie dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość węglowodanów, białka oraz tłuszczy.

  • Niesamowicie ważne jest, aby w diecie sportowca znalazła się odpowiednia ilość białka, gdyż przede wszystkim to podaż białka będzie istotna w przypadku sportów siłowych oraz tych, które koncentrują się wokół zwiększania siły mięśniowej oraz budowania masy. Białko można przede wszystkim znaleźć w różnego rodzaju roślinach strączkowych, w przetworach mlecznych, a także w mięsie. Dzięki odpowiedniej podaży białka w diecie będziemy czuli się bardziej syci.
  • Kolejnym ważnym składnikiem sportowca są węglowodany. W przypadku, kiedy mielibyśmy problem z obliczeniem proporcji makroskładników w diecie, możemy zdecydować się na konsultację dietetyczną. Wizyta u dietetyka to także szansa na ustalenie indywidualnego jadłospisu, który będzie dopasowany do naszego trybu życia oraz do sportu, który aktualnie trenujemy. Jeśli chodzi o ilość węglowodanów, to są one naszym rezerwuarem energii. Dlatego też powinny przede wszystkim przyjmować wartościowe węglowodany złożone, które będą rozkładały się w organizmie powoli przez dłuższy czas.
  • W diecie nie może zabraknąć również tłuszczy. Pamiętajmy jednak, aby były to zdrowe tłuszcze. Unikajmy tłuszczy utwardzonych, które będą powodowały wzrost frakcji złego cholesterolu w organizmie. Zbyt tłuste i ciężko strawne potrawy raczej nie będą odpowiednie dla osoby, która będzie wychodziła na regularne treningi.

Podstawowe zasady żywienia – sport a dieta osoby aktywnej fizycznie

Osoba, która jest aktywna fizycznie przede wszystkim powinna ograniczyć w swojej diecie cukry proste. Istotne jest, aby zmniejszyć ilość słodyczy. Lepiej też jest zmniejszyć ilość produktów wysoko przetworzonych. W naturalny sposób jest to związane ze zmniejszeniem częstotliwości odwiedzania restauracji typu fast food. Wskazane jest również ograniczenie spożycia alkoholu.

Właściwa dieta a sport to także wzięcie pod lupę tego, ile wody wypijamy każdego dnia i rzeczywiście najkorzystniejszym rozwiązaniem jest to, aby naszym podstawowym sposobem nawadniania się było picie wody niegazowanej. Najlepiej ograniczyć napoje czyt soki, w których również nie brakuje cukru. Niewskazanym nawykiem będzie dodatkowe podjadanie pomiędzy posiłkami.

Natomiast z pewnością warto zadbać o różnorodność w przygotowywanych posiłkach. Powinno się jeść częściej, ale mniejsze porcje. Może to być nawet pięć posiłków dziennie optymalnie rozłożonych na cały dzień. Bezpośrednio przed treningiem najlepiej spożywać potrawy które będą dla nas lekkostrawne. Zaleca się też zjedzenie czegoś bezpośrednio przed porannym treningiem tak, aby nie wychodzić na niego na czczo.

Więcej informacji o łączeniu diety ze sportem znajdziesz na stronie: https://projektzdrowie.info/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here