nalewki ziołowe
Photo RitaE/ pixabay

Nalewki ziołowe to skoncentrowane ekstrakty z ziół, które otrzymujemy poprzez namaczania części rośliny zielnej (korzeń, łodyga, jagoda, liście) w alkoholu (może być też ocet). Alkohol wydobywa czynne składniki ziół i przenikają one do roztworu. 

Znane są już od tysięcy lat i są elementem medycyny naturalnej. 

Nalewki ziołowe – korzyści dla zdrowia

Nalewki można bez trudności przyrządzić w domu i są tanie w przygotowaniu. Można je robić z wielu roślin zielnych. Oto kilka roślin stosowanych do nalewek i ich właściwości zdrowotne:

  • Rumianek (kwiat) – dobry w gojeniu ran, minimalizuje stany zapalne oraz łagodzi lęki i depresję.
  • Złocień maruna (liść) – stosowany w medycynie ludowej w pokonywaniu gorączki, migren oraz hamuje zapalenie stawów. Można nim przemywać również zmiany trądzikowe.
  • Czosnek (korzeń, goździki) – naturalny antybiotyk, o zaletach czosnku wie chyba każdy. Nalewka z czosnku pomaga w regulacji poziomu cholesterolu, wspomaga przeziębienie. 
  • Imbir (korzeń) – dobry na chorobę lokomocyjną i w walce z przeziębieniami.
  • Ginko (liść) – w leczeniu wielu schorzeń, na przykład astmy czy szumy w uszach. Poprawia pamięć i funkcje mózgu. Zapobiega demencji.
  • Bazylia (ziele, liść) – wykazuje właściwości poprawiające trawienie.
  • Żeń-szeń (korzeń) – korzystne działanie na problemy związane z psychiką oraz z erekcją. Pomocy w walce z cukrzycą.
  • Ostropest plamisty (owoc) – wspomaga pracę wątroby.
  • Dziurawiec (kwiat, liść) – łagodzi stany depresyjne, koi nerwy.
  • Pokrzywa (liść) – poprawia trawienie.
  • Waleriana (korzeń) – poprawia sen, uspokaja.
ziola
Photo kerdkanno/ pixa

Zioła zawierają również wiele związków organicznych (fitosterole, olejki eteryczne, glikozydy, karotenoidy, garbniki),  witamin i minerałów (magnez, żelazo, cynk, witamina C i P, selen, wapń, fosfor) oraz błonnika pokarmowego.

Nalewki ziołowe – skutki uboczne

Spożywanie nalewek i innych preparatów ziołowych może również wiązać się z ryzykiem, pomimo licznych zalet. Niektóre z nich mogą mieć poważne konsekwencje. Niektóre z nich to:

Interakcje z lekami – zioła mogą wchodzić w kontakt z lekami i przez to powodować:

  • osłabienie krzepnięcia krwi 
  • uszkodzenie wątroby
  • zwiększone działanie leków

Reakcje alergiczne – mogą powodować:

  • gorączkę
  • swędzenie
  • pokrzywkaę
  • zaczerwienienie
  • obrzęk
  • anafilaksję (zagraża życiu)

Obniżenie poziomu cukru we krwi – osoby z cukrzycą muszą uważać na niektóre zioła. Jednym z nich jest ostropest plamisty, który może obniżyć ciśnienie. 

Zgon – niektóre rośliny lub części roślin są trujące, więc należy uważać. Na przykład liście miłorzębu są znanym lekiem ziołowym, jednak nasiona tek rośliny są bardzo trujące. 

Efekty estrogenowe – niektóre rośliny, na przykład ostropest plamisty, mogą mieć działanie estrogenne. Powinny go unikać osoby z:

  • nowotworami piersi i kobiecych narządów rozrodczych
  • endometriozą
  • mięśniakami macicy

Objawy żołądkowo-jelitowe – niektóre zioła mogą powodować problemy żołądkowo-jelitowe:

  • wzdęcia
  • zaparcia
  • biegunki
  • gazy
  • zgagę
  • nudności

Bóle i zawroty głowy, wrażliwość na światło – niektóre rośliny takie jak dziurawiec mogą natężać wrażliwość na światło, gdy są przyjmowane w dużych dawkach. Inne rośliny takie jak waleriana mogą sprawiać bóle i zawroty głowy.

zioła
Photo baycongerdesign/ pixa

Jak zrobić nalewkę?

Nalewki można zrobić z łatwością w domu. Pospolitą metodą na wykonanie nalewki jest zamoczenie ziół w alkoholu w szklanym naczyniu. Krok po kroku jak to wykonać:

  1. Zerwij rośliny, których chcesz użyć. Pamiętaj, aby zebrać odpowiednie części roślin. Możesz również kupić w sklepie zielarskim gotowe produkty, jeśli nie masz pewności, czy masz odpowiednią wiedzę. 
  2. Dwie trzecie naczynia napełnij świeżymi, drobno poszatkowanymi liśćmi rośliny. Następnie wsyp świeże części roślin (korzenie, liście, owoce), tak aby sięgały połowy naczynia. Następnie wypełnij jedną czwartą naczynia suchymi częściami roślin.
  3. Zalej zioła alkoholem (40-70%) do całkowitego zanurzenia roślin.
  4. Przykryj pergaminem i zakręć słoik.
  5. Pozostaw na 6-8 tygodni.
  6. Umieść na lejku gazę, niech płyn powoli kapie.

Gotową nalewkę możesz przelać do butelek i trzymać nawet parę lat w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu (np. piwnicy).

Jeśli nie lubisz alkoholu, zamiast niego możesz zalać zioła octem jabłkowym lub białym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here