Nalewki ziołowe to skoncentrowane ekstrakty z ziół, które otrzymujemy poprzez namaczania części rośliny zielnej (korzeń, łodyga, jagoda, liście) w alkoholu (może być też ocet). Alkohol wydobywa czynne składniki ziół i przenikają one do roztworu.
Znane są już od tysięcy lat i są elementem medycyny naturalnej.
Nalewki ziołowe – korzyści dla zdrowia
Nalewki można bez trudności przyrządzić w domu i są tanie w przygotowaniu. Można je robić z wielu roślin zielnych. Oto kilka roślin stosowanych do nalewek i ich właściwości zdrowotne:
- Rumianek (kwiat) – dobry w gojeniu ran, minimalizuje stany zapalne oraz łagodzi lęki i depresję.
- Złocień maruna (liść) – stosowany w medycynie ludowej w pokonywaniu gorączki, migren oraz hamuje zapalenie stawów. Można nim przemywać również zmiany trądzikowe.
- Czosnek (korzeń, goździki) – naturalny antybiotyk, o zaletach czosnku wie chyba każdy. Nalewka z czosnku pomaga w regulacji poziomu cholesterolu, wspomaga przeziębienie.
- Imbir (korzeń) – dobry na chorobę lokomocyjną i w walce z przeziębieniami.
- Ginko (liść) – w leczeniu wielu schorzeń, na przykład astmy czy szumy w uszach. Poprawia pamięć i funkcje mózgu. Zapobiega demencji.
- Bazylia (ziele, liść) – wykazuje właściwości poprawiające trawienie.
- Żeń-szeń (korzeń) – korzystne działanie na problemy związane z psychiką oraz z erekcją. Pomocy w walce z cukrzycą.
- Ostropest plamisty (owoc) – wspomaga pracę wątroby.
- Dziurawiec (kwiat, liść) – łagodzi stany depresyjne, koi nerwy.
- Pokrzywa (liść) – poprawia trawienie.
- Waleriana (korzeń) – poprawia sen, uspokaja.
Zioła zawierają również wiele związków organicznych (fitosterole, olejki eteryczne, glikozydy, karotenoidy, garbniki), witamin i minerałów (magnez, żelazo, cynk, witamina C i P, selen, wapń, fosfor) oraz błonnika pokarmowego.
Nalewki ziołowe – skutki uboczne
Spożywanie nalewek i innych preparatów ziołowych może również wiązać się z ryzykiem, pomimo licznych zalet. Niektóre z nich mogą mieć poważne konsekwencje. Niektóre z nich to:
Interakcje z lekami – zioła mogą wchodzić w kontakt z lekami i przez to powodować:
- osłabienie krzepnięcia krwi
- uszkodzenie wątroby
- zwiększone działanie leków
Reakcje alergiczne – mogą powodować:
- gorączkę
- swędzenie
- pokrzywkaę
- zaczerwienienie
- obrzęk
- anafilaksję (zagraża życiu)
Obniżenie poziomu cukru we krwi – osoby z cukrzycą muszą uważać na niektóre zioła. Jednym z nich jest ostropest plamisty, który może obniżyć ciśnienie.
Zgon – niektóre rośliny lub części roślin są trujące, więc należy uważać. Na przykład liście miłorzębu są znanym lekiem ziołowym, jednak nasiona tek rośliny są bardzo trujące.
Efekty estrogenowe – niektóre rośliny, na przykład ostropest plamisty, mogą mieć działanie estrogenne. Powinny go unikać osoby z:
- nowotworami piersi i kobiecych narządów rozrodczych
- endometriozą
- mięśniakami macicy
Objawy żołądkowo-jelitowe – niektóre zioła mogą powodować problemy żołądkowo-jelitowe:
- wzdęcia
- zaparcia
- biegunki
- gazy
- zgagę
- nudności
Bóle i zawroty głowy, wrażliwość na światło – niektóre rośliny takie jak dziurawiec mogą natężać wrażliwość na światło, gdy są przyjmowane w dużych dawkach. Inne rośliny takie jak waleriana mogą sprawiać bóle i zawroty głowy.
Jak zrobić nalewkę?
Nalewki można zrobić z łatwością w domu. Pospolitą metodą na wykonanie nalewki jest zamoczenie ziół w alkoholu w szklanym naczyniu. Krok po kroku jak to wykonać:
- Zerwij rośliny, których chcesz użyć. Pamiętaj, aby zebrać odpowiednie części roślin. Możesz również kupić w sklepie zielarskim gotowe produkty, jeśli nie masz pewności, czy masz odpowiednią wiedzę.
- Dwie trzecie naczynia napełnij świeżymi, drobno poszatkowanymi liśćmi rośliny. Następnie wsyp świeże części roślin (korzenie, liście, owoce), tak aby sięgały połowy naczynia. Następnie wypełnij jedną czwartą naczynia suchymi częściami roślin.
- Zalej zioła alkoholem (40-70%) do całkowitego zanurzenia roślin.
- Przykryj pergaminem i zakręć słoik.
- Pozostaw na 6-8 tygodni.
- Umieść na lejku gazę, niech płyn powoli kapie.
Gotową nalewkę możesz przelać do butelek i trzymać nawet parę lat w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu (np. piwnicy).
Jeśli nie lubisz alkoholu, zamiast niego możesz zalać zioła octem jabłkowym lub białym.