bazylia
Photo tookapic/ pixabay

Bazylia pochodzi prawdopodobnie z tropikalnych rejonów Afryki. Jest gatunkiem roślin jednorocznych. Ludzie chętnie uprawiają bazylię ze względu na małe wymagania oraz na walory smakowe. Zioło to jest bardzo aromatyczne i dodaje smaku potrawom, ale ma też właściwości zdrowotne. Bazylia jest również główną przyprawą w kuchni śródziemnomorskiej, a także włoskiej. Jest głównym składnikiem pesto i dodatkiem do sałatek oraz pizzy. Powszechnie obecna także w kuchni tajskiej, indonezyjskiej oraz wietnamskiej.

Bazylia słodka zawiera w sobie przeciwutleniacze, które są bardzo korzystne dla zdrowia, oraz witaminy i minerały. Dlatego ma także zastosowanie lecznicze. Jest powszechnie dostępna w sklepach zielarskich oraz spożywczych. Z bazylii można również wykonać nalewkę ziołową, poprawiającą trawienie.

bazylia w koszyku
Obraz Jill Wellington z Pixabay

Drugą odmianą bazylii jest tulis (święta bazylia). Stosuje się ją w medycynie ajuwedyjskiej, która jest znana w krajach azjatyckich.  Ta odmiana bazylii jest zdecydowanie inną odmianą niż tak dobrze nam znana bazylia słodka.

Stosowanie różnych odmian bazylii może przynieść dużo korzyści. Niemniej badania nad jej właściwościami głównie dotyczą ekstraktu, a nie bazylii jako dodatku do diety. Należy pamiętać, że najwięcej właściwości ma bazylia tulis, która bardzo różni się od tej stosowanej w codziennej diecie. Badania są w toku i należy podejść z dystansem do wielu z przedstawianych zewsząd efektów.

Stres oksydacyjny, a bazylia

Korzyści zdrowotne bazylii można osiągnąć, stosując ją w diecie, jak i używając olejku eterycznego z niej wykonanego. Leczy takie schorzenia jak stany zapalne podczas przeziębienia, a nawet rany po ukąszeniu węży. Oprócz przeciwutleniaczy dostarcza organizmowi wapnia oraz witaminy K. Dzięki przeciwutleniaczom pozbywamy się z organizmu wolnych rodników. Są to cząsteczki, które powstają podczas metabolizmu lub innych procesów organizmu. Częstą przyczyną ich powstawania jest palenie papierosów oraz zła dieta. Jeśli nie są one usuwane z naszego organizmu, może wystąpić wspomniany już stres oksydacyjny, który w efekcie może prowadzić do choroby. Przykładowo mogą być to: choroby serca, rak, reumatoidalne zapalenie stawów, a nawet cukrzycy. Organizm sam wytwarza część przeciwutleniaczy, a niektóre trzeba dostarczyć z jedzeniem. Najpopularniejszym znajdującym się w bazylii jest beta-karoten.

Zdrowie psychiczne

Także długotrwały stres może wywołać nadprodukcję wolnych rodników, czemu zaradzi bazylia słodka. Natomiast bazylia tulsi może wspomóc złagodzenie stresu, niepokoju, a także depresji, zwiększyć sprawność umysłową oraz koncentrację, zapobiec utracie pamięci pogłębiającej się z wiekiem, i również unormować zasypianie oraz wspomóc libido. Niektóre badania wskazują, że ma ona działanie zbliżone, a nawet tak samo skuteczne jak środki antydepresyjne. Ważne jest, żeby spożywać bezpośrednio to zioło, ponieważ jego małe stężenia, na przykład jako dodatek do herbaty, może okazać się zbyt słabe. Temat wpływu bazylii na zdrowie psychiczne jest szeroko badany i wciąż napływają nowe informacje z nim związane.

bazylia i pomidory
Photo monicore/ pixabay

Zwalczanie infekcji

Tradycyjnie bazylia była stosowna jak środek antybakteryjny, co później zostało potwierdzone. Olej ze słodkiej bazylii został użyty do zwalczania popularnej bakterii coli oraz E-coli. Bakterie te były pobrane od osób z zapaleniem dróg oddechowych, jamy brzusznej, a także dróg moczowych oraz skóry. Wyniki tych badań pokazały, że olej zachowywał się aktywnie przeciw tym bakteriom. To dało podstawę do sformułowania wniosku, że olej pozyskiwany z bazylii może pomagać w zapobieganiu, a nawet leczeniu niektórych rodzajów infekcji, na przykład podczas przeziębienia czy grypy. Najnowsze badania wskazują także na pozytywne skutki stosowania tego oleju w trakcie walki z pasożytami. Bazylię zalicza się do miana naturalnych antybiotyków.

Dla kogo bazylia nie jest

Bazylia, choć ma dużo pozytywnych właściwości, nie jest ziołem dla każdego. Ma ona dużą zawartość witaminy K, która wspomaga krzepnięcie krwi, co w połączeniu z niektórymi lekami może być szkodliwe dla zdrowia. Osoby stosujące leki rozrzedzające krew, powinny skonsultować się z lekarzem w celu omówienia sposobu dawkowania bazylii. Może ona również wywoływać alergię. Dlatego osoby obserwujące u siebie takie objawy powinny ograniczyć lub całkowicie zaprzestać jej spożywania. Istotne będzie sprawdzanie żywności pod kątem występowania tego składnika i wyeliminowanie jej z diety. Najgroźniejszymi objawami alergii jest pokrzywka, trudność w oddychaniu lub obrzęk gardła. W takim wypadku osoba powinna najszybciej, jak się uda, uzyskać pomoc lekarską, ponieważ reakcja alergiczna może przekształcić się w anafilaksję, która bezpośrednio zagraża życiu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here