Chociaż wszystkie warzywa są zdrowe, jednak część z nich, oprócz witamin i minerałów, zawiera też inne, cenne związki, które dobroczynnie wpływają na ludzki organizm. Cebula to warzywo, należące do rodziny amarylkowatych. Do tej samej rodziny należą czosnek, cebula szalotka, por i szczypiorek. Ze względu na to, że są bogatym źródłem witamin, minerałów i cennych związków bioaktywnych, pozytywnie wpływają na nasz organizm.
Jakie właściwości ma cebula?
To znana od wieków roślina, ceniona za swoje właściwości lecznicze. Znalazła zastosowanie w łagodzeniu bólu głowy, wspomaga leczenie chorób serca i działa lecząco na owrzodzenia w jamie ustnej. Poznaj 8 właściwości leczniczych cebuli.
Cebula to bogate źródło witamin i makro- i mikroelementów
Choć jest warzywem niskokalorycznym, to dostarcza organizmowi wymagane dawki błonnika, minerałów i witamin. Średniej wielkości cebula (110 g) to ok. 44 kcal.
Jest bogatym źródłem witaminy C, która wspomaga pracę układu odpornościowego, stymuluje wytwarzanie kolagenu, regeneruje zniszczone tkanki, ułatwia wchłanianie żelaza. Ponadto jest silnym przeciwutleniaczem, dlatego w naturalny sposób neutralizuje wolne rodniki. Sok z cebuli wspomaga porost włosów i przeciwdziała łysieniu plackowatemu.
Cebula jest także obfita w witaminy z grupy B, takie jak kwas foliowy (B9) i pirydoksynę (B6), które odgrywają kluczową rolę w metabolizmie, wytwarzaniu czerwonych krwinek i funkcjonowaniu układu nerwowego.
Niewątpliwie jest też dobrym źródłem potasu, pierwiastka, którego często brakuje naszemu organizmowi. Ze względu na to, że potas reguluje poziom pH komórek, reguluje budowę mięśni, odpowiada za odpowiednie funkcjonowanie nerek i tonus mięśni, należy dbać o utrzymanie prawidłowego poziomu tego pierwiastka we krwi.
Cebula wspomaga serce
W związku z tym, że zawiera przeciwutleniacze i związki, które zwalczają stany zapalne, obniżają poziom TG i LDL, może ograniczać ryzyko chorób serca. Ponadto przeciwutleniacze wykazują działanie przeciwzapalne, obniżają wysokie ciśnienie i działają przeciwzakrzepowo. Posiada kwercetynę (przeciwutleniacz flawonoidowy), która obniża nadciśnienie i zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń funkcjonowania układu krążenia. Ponadto cebula obniża poziom LDL i zapobiega zakrzepicy.
Cebula to dobre źródło przeciwutleniaczy
Zawiera blisko 25 różnych przeciwutleniaczy flawonoidowych. Z kolei czerwona cebula jest bogata w antocyjany, które nadają jej czerwoną barwę. Jak wynika z badań naukowych, osoby, które systematycznie spożywają pokarmy, bogate w antocyjany, są mniej podatne na choroby układu krążenia. Ponadto badania wykazały, że antocyjany chronią przed niektórymi typami nowotworów złośliwych i cukrzycą.
Może chronić przed rakiem
Warzywa z rodziny amarylkowatych minimalizują ryzyko rozwoju niektórych nowotworów złośliwych, takich jak rak żołądka i rak jelita grubego. A to wszystko dzięki zawartym w nich związków siarki i przeciwutleniaczy flawonoidowych, takich jak fisetyna i kwercetyna, które hamują rozwój guzów.
Cebula powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi
W związku z tym, że cebula pomaga regulować poziom cukru we krwi, jest polecana osobom cierpiącym na cukrzycę. Zawiera związki bioaktywne, takie jak kwercetyna i związki siarki, które wykazują działanie przeciwcukrzycowe.
Zwiększa gęstość kości
Choć zdrowie naszych kości w dużej mierze zależy od obecności nabiału w naszej diecie, są jednak jeszcze inne produkty spożywcze, takie jak na przykład cebula, które umacniają kości i zęby. Prawdopodobnie cebula, która jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, zapobiega stresowi oksydacyjnemu, powoduje obniżenie utraty masy kostnej, dzięki czemu zapobiega osteoporozie.
Wykazuje działanie antybakteryjne
Cebula jest dobra w walce z bakteriami, takimi jak Escherichia coli (E. coli), Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus (S. aureus) i Bacillus cereus. Prawdopodobnie też hamuje rozwój przecinkowca cholery. Działanie przeciwbakteryjne zawdzięcza w głównej mierze zawartej w niej kwercetynie, która hamuje wzrost Helicobacter pylori (H. pylori) i opornego na metycylinę Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty).
Cebula wspomaga pracę układu pokarmowego
Jest bogatym źródłem włókien pokarmowych i prebiotyków, takich jak inulina i fruktooligosacharydy. Prebiotyki usprawniają florę bakteryjną jelit i wzmacniają odporność. Ponadto badania wykazały, że prebiotyki zwiększają ilość bakterii Bifidobacterium oraz Lactobacillus.
Podsumowując, można z pewnością stwierdzić, że cebula jest jednym z najzdrowszych warzyw, które koniecznie trzeba włączyć do swojej diety. Jest przyprawą, która nadaje potrawom niezwykły smak i aromat. W przeciwieństwie do cebuli, poddanej obróbce cieplnej, podczas której traci ona część cennych właściwości, cebula surowa zachowuje wszystkie składniki odżywcze.