ziemniaki
Photo couleur/ pixabay

Ziemniaki uprawiane są na całym świecie. Bulwy cenione są główne ze względu na wartość odżywczą, walory smakowe i właściwości prozdrowotne. Co prawda ostatnio ziemniaki nie cieszą się aż taką dużą popularnością jak niegdyś. A to wszystko dlatego, że dziś coraz więcej osób dba o swoją sylwetkę, dlatego wprowadza do swojej diety produkty o niskiej zawartości węglowodanów. Ponieważ ziemniaki są bogatym źródłem błonnika, witamin, makro-i mikroelementów i związków fotochemicznych, koniecznie należy włączyć je do swojej diety.

Ziemniaki – na co mają korzystny wpływ?

Z pewnością można stwierdzić, że regularne spożywanie owoców oraz warzyw dobroczynnie wpływa na organizm ludzki. Są prawdziwą skarbnicą różnych cennych substancji, dlatego zapobiegają rozwojowi różnych groźnych chorób. Ziemniaki nawet poddane obróbce termicznej nie tracą swoich właściwości z postaci surowej. Zmniejszają ryzyko wystąpienia osteoporozy i chorób serca. Poznaj właściwości prozdrowotne roślin z rodziny psiankowatych.

Ziemniaki na zdrowe kości

Ziemniaki zawierają mnóstwo różnych cennych mikro-i makroelementów, które odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zdrowych kości, m.in. żelazo, fosfor, wapń, magnez i cynk. Żelazo i cynk stymulują produkcję kolagenu. Z kolei wapń i fosfor są głównymi budulcami kości. Poza tym zapewniają ich właściwą mineralizację. Zarówno niedobór, jak i nadmiar tych dwóch składników mineralnych jest groźny dla zdrowia, ponieważ może przyczyniać się do rozwoju osteoporozy.

ziemniaki
Photo RitaE/ pixabay

Ziemniaki pomagają obniżyć ciśnienie

Światowa Organizacja Zdrowia już nie raz podkreślała szkodliwy wpływ soli na organizm ludzki. Apeluje o ograniczenie spożycia soli do pięciu gramów dziennie. Szczególnie w przypadku osób, które cierpią na nadciśnienie. Zmniejszając spożycie sodu, należy jednocześnie zwiększyć podaż potasu, ponieważ rozszerza on naczynia krwionośne. Tym samym obniżają ciśnienie. Ziemniaki są bogatym źródłem wapnia, magnezu i potasu, które w naturalny sposób obniżają ciśnienie.

Ziemniaki wspomagają pracę układu krążenia

Błonnik ziemniaczany, potas, witamina C i B6 w naturalny sposób obniżają poziom cholesterolu  LDL, tym samym poprawia i wspomaga układ krążenia.

Ponieważ ziemniaki są bogatym źródłem błonnika, który jak wiadomo obniża poziom LDL we krwi, chronią nasze serce, zapobiegając różnym chorobom tego narządu.

Ziemniaki na stany zapalne

Ziemniaki zawierają cholinę, która uczestniczy w kontrolowaniu funkcji mięśni, czynności serca oraz poprawia pamięć i nastrój.

Poza tym uczestniczy w tworzeniu oraz utrzymywaniu prawidłowej struktury komórek, przekazywaniu impulsów nerwowych, wchłanianiu tłuszczy.

Jeden duży ziemniak zawiera blisko 60 g choliny. Rekomendacje dotyczące dziennego spożycia choliny to 425 mg dla kobiet i 550 g dla mężczyzn.

Chronią przed rakiem

Bulwy ziemniaka są bogatym źródłem kwasu foliowego, który odgrywa ważną rolę w naprawie DNA. Dzięki temu hamuje rozwój komórek nowotworowych na skutek mutacji DNA.

Spożycie błonnika, zawartego w owocach i warzywach, zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Witamina C i kwercetyna, które są silnymi przeciwutleniaczami, stanową naturalną barierę ochronną komórek przed wolnymi rodnikami.

ziemniaki
Photo RitaE/ Pixabay

Ziemniaki wspomagają pracę układu pokarmowego

Ziemniaki są bogatym źródłem błonnika, który zapobiega zaparciom i zapewnia prawidłową pracę układu pokarmowego.

Wspomagają odchudzanie

Ze względu na to, że błonnik reguluje perystaltykę jelit, zmniejsza apetyt i daje uczucie sytości, wspomaga proces odchudzania i pomaga w utrzymaniu smukłej sylwetki.

Bulwy ziemniaka na podkręcenie metabolizmu

Ziemniaki są bogatym źródłem witaminy B6, która kontroluje enzymy, odpowiadające za rozkładanie węglowodanów i białka na glukozę i aminokwasy. Stanowią one niezbędne źródło energii dla organizmu.

Ziemniak pomaga na urodę

Kolagen jest głównym białkiem tkanki łącznej, dzięki któremu skóra jest elastyczna i jędrna. Z kolei witamina C stymuluje produkcję kolagenu, zapobiega starzeniu się skóry. Poza tym chroni ją przed szkodliwym działaniem promieniowania UV i działaniem czynników zewnętrznych.

Ziemniaki zwiększają odporność

Ze względu na to, że bulwy ziemniaka są bogatym źródłem witaminy C, która jak wiadomo jest silnym przeciwutleniaczem i ma działanie przeciwwirusowe, pomagają zwalczać objawy przeziębienia i grypy.

Wartości odżywcze ziemniaków

Ziemniak to prawdziwa skarbnica różnych witamin, makro-i mikroelementów, takich jak witamina C i B6, potas, kwas foliowy, niacyny, cholina, cynk. W 100 g ziemniaków jest 94 kcal.

Inne cenne substancje, zawarte w ziemniakach:

  • 0,15 g tłuszczu
  • zero cholesterolu
  • 10 mg Ca
  • prawie 70 mg Fe
  • 27 mg Mg
  • 75 mg P\fosfor
  • 544 mg K\potas
  • około 13 g witaminy C
  • blisko 22 g węglowodanów
  • 2,1 g błonnika pokarmowego
  • 2,10 g białka
  • 0,211 mg witaminy B6.

I na koniec słów kilka o tym, jak jeść ziemniaki, by były zdrowe. Najzdrowsze są pieczone ziemniaki ze skórką, gdyż większość cennych składników znajduje się w ich skórce. Jeżeli chcesz zmniejszyć ilość skrobi w ziemniakach, należy je moczyć w zimnej wodzie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here